El Verdaguer
Puig-reig

Fonollet
    Al km 10 de ctra. BV 4131 pista asfaltada direcció S-W fins esgl. Fonollet i camí sud uns 500 m

Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Masia de dimensions modestes, que conserva la tipologia i la distribució originària en tres cossos. És de planta rectangular, amb planta baixa més pis i sotacoberta, i té coberta a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. La façana originària ha quedat coberta darrera una ampliació moderna (del segle XIX o començament del XX) amb un porxo a la planta baixa. Aquesta nova façana presenta les obertures emmarcades amb maó, ja sigui amb arcs rebaixats o bé amb obertures rectangulars. La resta d'obertures estan fetes, en general, amb llindes i brancals de pedra. A la façana est s'observa un gran arc d'accés a la planta baixa i tres finestretes d'arc de mig punt alineades a sotacoberta. L'interior de la casa conserva bé les característiques constructives tradicionals. Els sostres són amb embigats de fusta i conserva un forn de pa.
    Té un cobert de pedra antic, tot i que reformat, al costat de ponent i un altre cobert al sud-est. Al costat de llevant també hi ha un pou i una bassa rectangular força gran, feta amb carreus de diferents mides.

El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element.

Per a les seves característiques, el cos originari es pot situar al segle XVIII o potser amb anterioritat atès que en el capbreu dels Hospiatlers del 1748 ja figura com un ams totalment consolidat que formava part del conjunt denominat Fonollet, antiga propietat de la família vescomtal del Berguedà. Els avis dels actuals propietaris, de cognom Subirana, ja havien nascut en aquesta casa. Durant la Guerra Civil de 1936 al cobert de ponent s'hi habilità un amagatall. La família Subirana encara hi vivia a mitjan segle XX, quan feien anar un forn de calç proper. Durant els incendis de 1994 la casa va quedar lleument afectada (van cremar-se les portes dels balcons).

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa.
    GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.