El Vapor (Vapor Ros)
Sant Llorenç Savall

C/ Vapor s/n
    Nucli urbà

Laura de Castellet i Ramon

Gran nau industrial amb la façana al carrer del Vapor. Antigament havia ocupat un major espai vora el Ripoll, fins ben bé davant les escoles, amb nombroses naus i espaioses, i una característica xemeneia. Actualment només queden dempeus part d'aquestes naus, ja que la resta s'ha anat reconvertint en polígon industrial. Es reconeixen les finestres de l'època i un parell de passatges que creuen l'edifici.

Indústria tèxtil de Llorenç Valls i Valls, coneguda popularment com el Vapor Ros o, senzillament, el Vapor. Fou una de les empreses èxtils més importants de Sant Llorenç, en nombre de telers i de treballadors, crescuda arrel de la importància tèxtil de Sabadell. Durant la guerra civil fou col·lectivitzada (empresa col·lectivitzada Lorenzo Valls, per la CNT-UGT). Actualment s'utilitza com a nau industrial a diverses petites empreses del tèxtil.