El Tro Gros
Súria

Ctra. de Sant Salvador, 99 1er. 1a. 08260-SÚRIA

ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo

És una associació iniciada el 1875, que treballa en l'àmbit de l'animació al carrer, per mig de dues línies fonamentals, per un costat mitjançant les galejades de trabucaires i, per altre costat, amb les ballades de ball de cascavells. Tant en un cas com en l'altre es tracta d'elements tradicionals festius. El primer, relacionat amb els elements d'armes de foc típics del segle XIX, mentre que el ball de cascavells arrenca, com a mínim, del segle XVI, constituint un dels elements més tradicionals de la celebració de les caramelles. .Els trabucaires actuen per les celebracions del cicle festiu. Aquest any van fer una galejada per Sant Sebastià, ara bé la seva actuació principal és per la Pasqua i, en concret, a les caramelles. Durant tot el matí no deixen reposar els trabucs, recordant el terrabastall que, antigament, es feia del toc d'al·leluia del dissabte de Glòria. D'altra banda, també participen en altres animacions de caire festiu d'arreu de Catalunya. De fet es pot dir que el Tro Gros és el grup que ha mantingut viva la dansa del ball de cascavells.

S'atribueix l'origen dels trabucaires, situat cronològicament a mitjans del segle XIX, als combatents que un cop acabades les guerres carlines van quedar escampats en masos rurals, que es van anar afegint, a poc a poc a les festes de caire rural que es celebraven, com la de la verema o el batre. Més tard, pel volt del 1845 aquests trabucaires s'incorporaren a la processó de Corpus i les Caramelles. Les primeres notícies segures de la colla de trabucaires de Súria daten de l'any 1875. Els trabucaires del "Tro-Gros", era un grup de tretze tiradors. Una altra notícia antiga és de l'any 1929, quan van tenir una topada amb els trabucaires de Palà de Torroella, per veure qui podia més i en la que va haver d'intervenir la Guàrdia Civil, encara que tot va acabar al bar (REGUANT, 1997). Varen plegar l'any 1954, a causa d'un desgraciat accident en que morí un espectador, però a partir de l'any 1975 es van tornar a organitzar, fins a la data (REGUANT, 1988; 1997).