El tresor del Francès
Castellfollit de Riubregós

A l'entorn de Ca la Martina

Tradició oral
    La llegenda està fixada en la bibliografia, però no és present oralment.
    Xavier Bermúdez López

Llegenda que ubica l'existència d'un tresor de monedes d'or dins del triangle comprés entre el Torral del Tesso, Cal Badia i el Castell de Taus. Acabada la Guerra del Francès, una companyia invasora es batia en retirada a través del terme de Castellfollit de Riubregós. Un dels seus oficials anava carregat amb un botí de monedes d'or, però en un cert punt va decidir que era una càrrega massa feixuga i que, a més, li el podien prendre, així que el va amagar. Anys després, un francès que deia ser descendent seu va arribar al poble amb un mapa que indicava el lloc on hi havia el tresor. Va passar-se vàries setmanes buscant i excavant a la zona, fins que va haver d'abandonar al no obtenir resultats.

FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.