El Traver I Sant Quirze Safaja

Baga del Traver. Zona de Bertí
Camí de Bertí, el primer i segon a la dreta. Passat Cal Mestret el primer a la dreta

Ibèric
III - I aC
No s'ha efectuat cap intervenció arqueològica, es desconeix l'estat de conservació
Núria Cabañas

El jaciment del Tarver I es troba situat a llevant de la casa del Traver, a l'altre banda est del Torrent de Cal Mestret. Es tracta d'una zona on apareixen ceràmiques ibèriques de manera esporàdica. La situació en aquesta zona planera de dalt de la cinglera i a prop del poblat ibèric de Puiggraciós, fa pensar en un possible "vicus" d'època íbero-romana associat a la vil·la del Traver. Durant la prospecció arqueològica realitzada l'any 1992 amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica es va poder constatar la presència de fragments ceràmics al sud de la casa del Traver, prop del camí d'accés que davalla en direcció oest, fet que es confirmà amb la prospecció realitzada l'any 2016.

Informació extreta de la Carta Arqueològica

Segons fonts orals per la zona s'hi van identificar sitges i parets de pedra seca

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.