El Traver Sant Quirze Safaja

Baga del Traver. Zona de Bertí

Ibèric
Romà
I-III dC
No s'ha efectuat cap intervenció arqueològica, es desconeix l'estat de conservació
Núria Cabañas

El jaciment del Traver es troba situat a la zona del mas Traver de Bertí. Es tractaria d'una possible vil·la romana situada sota la casa del Traver, de la qual no s'ha localitzat cap estructura. Hi ha molt poques dades sobre aquest jaciment. S'hi ha documentat material ceràmic de producció local, així com fragments de "dolia", "tegulae", i ceràmica comuna ibèrica, comuna romana, àmfora itàlica i alguns fragments de ceràmiques hispàniques, que situarien la cronologia inicial al segle I dC i la final en època alt-imperial. Durant la prospecció arqueològica realitzada l'any 1992 amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica no es va trobar cap resta element o fragment ceràmic que permetés afirmar o desmentir la cronologia assignada a aquest jaciment. Durant la prospecció arqueològica realitzada l'any 2016 amb el mateix motiu es va constatar la presència de fragments de ceràmica ibèrica a torn i ceràmica comuna romana.

Informació extreta de la Carta Arqueològica

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.