El Traver
Sant Quirze Safaja

Camí de Bertí, el primer i segon a la dreta. Passat Cal Mestret el primer a la dreta

XVI-XX
    Molta part enderrocada
    Núria Cabañas

El mas Traver és una edificació d'origen modern i consolidada fins a època contemporània situada al sud de Bertí. Està formada per un cos principal de planat quadrangular amb diversos annexos afegits posteriorment. Consta de planta baixa i primer pis amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. El frontis, orientat a migjorn, s'hi obre el portal d'accés d'arc de mig punt adovellat i tancat per una porta de fusta amb l'any 1777 gravat. L'entrada encara conserva l'enllosat amb pedra i mate les escales d'accés a la primera planta, situades al costat esquerre. Davant l'entrada hi ha un pati enllosat i tancat, el barri, amb una gran porta adovellada d'arc e mig punt. Davant el mas es conserva l'era enllosada amb rajols quadrats, alguns amb inscripcions. A l'interior es conserven alguns espais amb el terra enllosat amb pedra, part d'una premsa de cargol i una llinda de pedra amb l'any 1689 gravat. Actualment, hi ha un espai habilitat com a habitatge.

El mas el Traver es un dels antics masos de la zona de la parròquia de Bertí que juntament amb un conjunt de masos edificats entre els segles XVII i XVIII augmentaren la població de Bertí amb 26 famílies a finals del segle XIX. En els fogatges de 1553 es documenta a Jaume Traver.

PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja. ROMA, F (2013): Patrimoni existencial de Sant Quirze Safaja. Patrimoni existencial, 6. Publicat per BUBOK PUBLISHING, S.L. Madrid.