El Tosell
Taradell

Pel camí del Colomer, a 180 m de la casa seguir pel trencall que hi porta directament

XIII-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Tosell és una masia d'origen medieval de la qual se'n conserva part de l'estructura, visible en els carreus del parament dels murs. Al segle XIX va ser reconstruïda i al segle XX s'hi va afegir el cos porxat lateral. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en dues crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal amb llinda de fusta i brancals de pedra, i les finestres són amb llinda de fusta i brancals ceràmics i es distribueixen per la façana de forma aleatòria. A la façana lateral de tramunana s'hi adossa un cos porxat, amb una porta de garatge a la planta baixa i una terrassa amb barana ceràmica al pis. A l'altra façana lateral s'hi adossa un cos que, com l'altre, segueix el pendent de la coberta del volum principal. La façana de migdia i llevant tenen les finestres d'arc pla arrebossat. El tractament dels murs és arrebossat amb formigó amb carreus escairats a les cantonades, excepte a la de ponent on és de restes d'arrebossat de calç, que permet veure el parament de pedra vista.

A finals del segle XIII el mas Tosell va passar a mans dels Mont-rodon, després que aquests adquirissin un alou que havia estat dels Centelles que comprenia diversos masos de Taradell. L'any 1341 la pubilla del mas, filla de Berenguer Tosell, va reconéixer el domini directe que exercia Alamanda de Mont-rodon, a qui pagaven uns tributs anuals. El sindicat remença de l'any 1448 va reunir a diversos propietaris a la plaça de Taradell, entre els quals hi consta Joan Tosell, per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia. És una masoveria de la pairalia de Torrellebreta, del terme de Malla.

HOMS, M. (2005). El Sindicat remença de l'any 1448, dins de Col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, 11. Girona: Ajuntament de Girona.