El Soler
Calonge de Segarra

La majoria d'edificacions han estat restaurades o alçades de nou.
    NPU dels municipis sense planejament a Catalunya. Aprovat 19.04.10
    Ajuntament de Calonge de Segarra/ Varis propietaris.
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

Es tracta d'un un petit conjunt de cases entre mitgeres alineades al voltant d'un carrer. Aquest és força compacte i es situa en una elevació topogràfica pronunciada, just a la vora del cingle, tenint una presència rellevant respecte al camí asfaltat que hi accedeix.
    L'estructura d'aquest camí i del carrer del nucli, tenen una naturalesa rural que no genera una estructura urbana molt sòlida. Organitza tot el nucli al voltant d' un sol carrer mostrant les façanes posteriors de les edificacions amb una volumetria rellevant respecte a la carretera d'accés.
    La majoria de les edificacions s'han restaurat els darrers anys deixant el nucli amb un aspecte renovat respecte fa unes dècades on algunes de les cases estaven quasi ensorrades.
    Les cases que formen el nucli són Cal Baiona, Cal Prat, Cal Mariano i Cal Nadal.

Originariament formava una quadra, anomenada la Quadra del Soler de Pujalt. Petita quadra situada dins el terme de Calonge que constituïa l'únic indret d'hàbitat concentrat. Segons els capbreus del segle XVIII estava constituïda per les cases de Ramon Nadal, Anton Bajona, Celdoni Prat i els conjugues Pau Montaner i Maria Montaner i Subirats. Segurament corresponen a les cases que encara trobem actualment al nucli del Soler.
    A tocar trobem el mas Sobiranes, Rovira de Palou i Beringuers, però aquests ja no són considerats de la quadra del Soler.

NORMES DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC DELS MUNICIPIS SENSE PLANEJAMENT A CATALUNYA. (Març 2010.) Comarques Centrals. Calonge de Segarra. Departament de Política Territorial i Obres Públiques.