El Sallent
Olost

Sector est del terme municipal
    A 3900 metres per pista forestal de la carretera BV-4405, punt quilomètric 0'050.

Barroc
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

El Sallent està situat al límit sud d'una carena que s'estén a l'oest del rec de la Torre, al nord del molí del Sallent i al sud de Pelaroger,
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, amb diversos cossos i estructures adossats al voltant. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra arrebossada, tot i que en algunes parts ha caigut l'arrebossat. Les cantonades estan delimitades amb carreus treballats, tot i que queden ocults darrera l'arrebossat, i la teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud-est, conté a nivell de planta baixa una porta reformada, una finestra emmarcada amb pedra treballada, un portal d'arc de mig punt adovellat i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha una gran obertura d'arc de mig punt i quatre finestres, tres de les quals emmarcades amb pedra bisellada i una d'aquestes amb la data de 1721 inscrita a la llinda. A nivell de golfes hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra bisellada.
    La façana sud-oest queda dominada completament per dos cossos adossats, un d'obra vista i l'altre de maçoneria de pedra, on s'observa una volta seccionada que correspon a l'antic forn.
    La façana nord-oest forma un queixal. A la part dreta, on el parament és de pedra vista, hi ha dues obertures reformades. A la part esquerra hi ha diverses obertures reformades a nivell de planta baixa i una galeria a nivell de primer pis, formada per cinc obertures d'arc de mig punt.
    La façana nord-est conté un cos adossat a l'esquerra, completament arrebossat, i una estructura rodona bastida amb murs de maçoneria de pedra que correspon a la cisterna. Pròpiament a la façana hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada a la planta baixa, amb decoració d'arc de cortina amb motius geomètrics a la llinda, i una porta emmarcada amb pedra bisellada al primer pis, a la que s'accedeix a través d'una escala exterior.

A l'interior de la masia es conserva una llinda de fusta original amb la data de 1658 i una creu intercalada inscrita.

Sallent documentada el 1342 pagava censos al segle XV a la batllia de Pelaroger del monestir de Lluçà i a la batllia de Comalrena de la Seu vigatana. Torna aparèixer en els fogatges de 1497 i 1553 formant part de la parròquia d'Olost.

IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.
    IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.
    Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Olost. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, juliol de 1982.