El Reig
Taradell

Ctra. De Mont-rodon

BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Reig és una masia d'origen medieval que va construir-se de nou al segle XVIII.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos simètrics, amb el portal d'arc carpanell adovellat i un finestral al pis que té la llinda inscrita amb l'any "1785". Els finestrals del pis tenen sortida a sengles balcons de baranes forjades. A nivell del pis hi ha un rellotge de sol esgrafiat. A la façana lateral s'hi adossa un cos quadrangular de construcció moderna i d'un sol nivell d'alçat, habilitat a la part superior com a terrassa transitable. A les façanes laterals i posterior les finestres són d'arc pla de pedra carejada, distribuïdes de forma aleatòria. A l'interior s'hi conserva part de la distribució antiga, així com un cup quadrangular revestit amb ceràmica vidriada. El tractament exterior dels murs és de pedra vista, amb carreus a les cantonades. El ràfec està acabat amb cabirons. Prop de la casa hi ha un cobert i un pou antic.

Antigament era conegut com a Ral o Real de la Sagrera, ja que fou fundat cap el 1280 per un cabaler del mas Ral o Real. Al segle XIV era una possessió dels Vilademany, senyors del castell de Taradell, i del Cambrer del monestir de Sant Salvador de Breda. Al segle XVI hi va entrar un pubill del Reig de Santa Eugènia de Berga, tot i que els seus hereus encara es cognominaven Reig o Real a mitjans del segle XIX.