El Ramassà
Santa Maria de Merlès

Sector sud-oest del terme municipal
    A 6900 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'750.

Ha estat restaurada recentment.
    Jordi Compte i Marta Homs

El Ramassà es troba situada al costat del camí que condueix des de la masia de la Vall de Vila-ramó a Puig-reig, a l'oest de cal Martí Simon.
    Es tracta d'un edifici de planta rectangular, de planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes principal i posterior. La casa ha estat restaurada recentment i s'ha mantingut el parament de murs de pedra i l'estiu constructiu dels emmarcaments amb brancals de pedra i llinda de fusta, actualment de nova construcció.
    La façana principal, orientada al sud-est, presenta una porta d'accés i tres finestres a la planta baixa i quatre finestres al primer pis. A l'esquerra de la façana, antigues estructures agropecuàries (corts) han estat modificades i adaptades per a ús d'habitatge. A sobre s'hi ha obert un ampli porxo. A la part dreta de la façana hi ha una pedra amb la inscripció J.R 1987.
    A la façana nord-est s'hi obren dues finestres, una a nivell de planta baixa i una a nivell de primer pis. Uns metres endavant d'aquesta façana hi ha un cobert amb teulada d'una vessant i una pallissa construïda amb maçoneria de pedra amb poc morter que té dos nivells: la planta baixa amb un accés interior i el primer pis que conserva el tancament de les obertures amb llistons de fusta.
    La façana nord-oest presenta un cos adossat que sobresurt perpendicularment formant un queixal, en el qual s'hi ha conservat les restes de cairons vidriats que formaven part d'una tina de vi. A la resta de la façana s'hi obren quatre finestres. Uns metres davant d'aquesta façana hi ha una estructura circular construïda amb maçoneria de pedra on possiblement hi havia hagut una premsa de vi.
    Al voltant de la masia es conserven diverses estructures i elements relacionats amb la producció domèstica de vi. Un exemple és un cub de pedra revestit interiorment amb lloses on s'hi produïa el sofre per posar als ceps. Encara avui es poden observar restes d'aquest producte.

A l'interior de la casa s'hi conserva una tina de vi que es conserva integrada a l'ús actual de l'habitatge formant el marc de l'ull de l'escala que comunica la planta baixa amb el primer pis.