El Purgatori
Sant Boi de Lluçanès

Sector oest del terme municipal
    A 1800 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 12'650

Regular
    La teulada és vella i amenaça ruïna, presenta algunes esquerdes als murs i les estructures adossades es troben parcialment derruïdes.
    Ref. cad.: 001200DG25F003
    Jordi Compte i Marta Homs

El Purgatori està situat en un punt elevat de la carena coneguda com serrat dels Morts, al nord d'un gran camp i a l'est de l'Abellar.
    Es tracta d'una masia de reduïdes dimensions formada per un volum de planta baixa i primer pis bastit amb murs de maçoneria de pedra i amb cantonades diferenciades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra treballada, una porta també emmarcada amb pedra treballada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha únicament una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, amb la data de 1766 junt amb una creu intercalada inscrita a la llinda. Just sota la finestra hi ha un carreu quadrat amb una llarga inscripció, tot i que es troba molt erosionada.
    La façana oest conté tres obertures a la planta baixa, una de les quals és una porta emmarcada amb pedra treballada i una altra, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, una de les quals amb ampit motllurat.
    La façana nord conté quatre finestres, una a la planta baixa, dues al primer pis i una sota teulada; tres d'aquestes estan emmarcades amb monòlits de pedra treballada i la restant, ubicada al primer pis, està emmarcada amb pedra treballada i ampit de pedra.
    La façana est es troba dominada per una estructura adossada bastida amb murs de maçoneria de pedra que actualment es troba parcialment enderrocada i completament coberta de vegetació.

La masia es troba documentada com la Comella.