El Pujolot
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  El Pujolot - 08519 Sant Bartomeu del Grau
  Emplaçament
  carretera C-154, P.K. 6,800, trencant a l'esquerra, a 2.100 metres de la carretera passat Monellots.

  Coordenades:

  41.93793
  2.16579
  430845
  4643221
  Número de fitxa
  08199-17
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Estat de conservació
  Bo
  Els darrers anys s'han fet diverses reparacions i el condicionament de l'edifici.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 012A00045
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Edifici de planta baixa + 1 planta sota teulada. Coberta a dues vessants (NE-SW) refeta recentment. Edifici d'arquitectura rural tradicional, molt simple. Façana principal al sudoest. Murs fets amb pedres de mesures irregulars, desbastades, en sec; tenen morter de calç al rejuntat exterior (pràcticament enlloc no es conserva l'arrebossat dels paraments exteriors). Cantonades diferenciades amb pedres de mesures més grosses que les de la resta de la façana; muntants de la porta, fets amb la mateixa pedra que la resta del mur, i llinda de fusta. A la façana principal hi havia una petita obertura, possiblement original, que està tapiada amb pedres; a la planta baixa hi ha una finestra oberta posteriorment. A la primera planta hi ha dues finestres: la del damunt de la porta té pedres més grosses als muntants i llinda de fusta; més a la dreta n'hi ha una altra, d'època posterior, amb brancals, llinda i ampit monolítics. A les façanes laterals i a la posterior s'hi ha anat afegint diferents cossos i un cobert (de pedra i totxo) i un porxo (de totxo i maó massís) a l'angle sud de la primera planta. A la part del darrera del porxo hi ha una estructura amb mur de pedra i cantonada diferenciada que s'adossa al cos principal de l'edifici. Petites finestres de maó massís a la façana posterior (NE) i una altra finestra amb ampit de pedra, brancals diferenciats i llinda de fusta similar a la de la façana principal. A l'alçada de la primera planta de la façana posterior el mur presenta reparacions fetes amb maó massís; la factura del mur és molt semblant a la del mur de la part posterior del porxo; s'observa un trencament amb el mur original, sense acabar d'alinear-se amb aquest, possiblement a causa d'algun esfondrament del mur en una època indeterminada.

  La simplicitat de la casa i la manca d'elements arquitectònics rellevants, no permet establir la cronologia de l'edifici. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

  Parròquia de Sant Julià Sassorba. "El Pujolot estava agregat a Vilatortella" (ROCAFIGUERA, 1991:70).

  BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2002). El Pujolot. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès. ROCAFIGUERA I GARCIA, Francesc de (1991). Parròquia de Sant Julià Sassorba 1.091-1991. Notes per a la història de la parròquia de Sant Julià Sassorba, Parròquia de Sant Julià Sassorba. Gràfiques Diac. Vic.