El Pujol
Taradell

XIV-XX
    Presenta cert estat de deteriorament.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Pujol és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVII. Al segle XVIII s'hi va fer una gran reforma que li donà el seu aspecte actual. La casa fou reformada de nou amb el canvi de propietat al segle XIX, amb un piset situat al sector de mestral. El volum adossat a llevant es va afegir al segle XX.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a quatre vessants. El frontis es composa simètricament segons tres eixos d'obertures, dels quals el central és doble. El portal és d'arc de mig punt adovellat i, entre les dues finestres del pis hi ha una llinda anterior on hi consta inscrit:"GASPAR COLOMER I PUGOLL 1615" i el monograma de Crist amb una creu intercalats. Els finestrals són tots d'arc pla de pedra carejada, alguns amb incisió conopial a la llinda. A la façana de ponent es manté la composició de la principal, amb tres eixos d'obertures d'arc pla de pedra carejada amb l'intradós motllurat, i una de les golfes amb guardapols. La façana posterior té diverses finestres d'arc pla arrebossat i una d'arc pla de pedra carejada distribuïdes de forma aleatòria, i en un costat en sobresurt un cos semicircular sostingut amb mènsules motllurades. A la façana de llevant s'hi adossa un volum longitudinal amb la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. A la planta baixa s'obre amb tres pòrtics d'arc de mig punt arrebossat, un dels quals és un portal, i al pis amb una galeria sostinguda amb quatre pilars de pedra. El tractament exterior dels murs és arrebossat i el ràfec està acabat amb una notable imbricació de rajols i teules ceràmiques, excepte en el volum de llevant on ho està amb cabirons. A l'interior es manté sense reformes significatives, amb els paviments de pedra a la planta baixa i de tova als pisos, els sostres amb bigues de fusta i enteixinats al pis, l'encavallada de les golfes, la cuina antiga, la sala, els cups de la part posterior, etc. Al costat de llevant de la casa hi ha un antic cobert i un colomar. L'any 1928 es va ser una paret que l'envolta fronalment fins a ponent, on sosté un pati. Al costat del camí d'accés hi ha la popular font del Pujol i la seva alzina centenària, com també una pedrera i la bassa.

Està documentada des del segle XIV, quan era coneguda com el Pujol de Vall (el Pujol d'Amunt era el mas Bou) i era una possessió dels Vilademany, senyors del castell de Taradell. Al segle XIX la casa fou venuda, com ja consta a l'amirallament de 1854, on consta Josep Espona i Rosell com a propietari. Els antics propietaris passaren a ser-ne masovers, tot i que el nom quedà extingit amb Josep Soler i Pujol, pare de l'actual masover.