El Puigvell
Centelles

Agafant un trencall a l'esquerra de la carretera de Sant Feliu de Codines a Vic, passat el km 17

Es desconeix
    IPAC núm. 11
    Jordi Petit Gil

Casal de mitjanes dimensions amb teulada àrab a dues vessants. Es troba al peu del Puigsagordi, prop del mas Giol. L'edifici de planta rectangular, baixa i dos pisos. A la façana, a la porta d'entrada hi ha la porta amb una llinda datada en 1644. A la façana esquerra hi ha dos petits contraforts. Les cantoneres de l'edifici consten de pedra treballada així com la majoria de finestres les quals són de grans dimensions. A la part dreta i posterior hi ha un gran mur que conforma el corral.

Apareix ja anomenada en els fogatges de 1515. Tot i que hi ha una llinda de 1644 sembla ser que la masia es va reconstruir cap al 1694 tal i com indica el llindar de la porta del nou cos de façana que es va construir llavors. Encara es poden observar les restes d'edificacions més antigues per els voltants. A la llista de danys produïts a l'assalt a Centelles de febrer de 1714 apareix com a afectada amb la meitat de la casa cremada.

- PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.
    - Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Centelles. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya.