El Puig de Sant Genís
Oristà

Sector sud del terme municipal
    A 2200 metres per pista forestal de la carretera C-670, punt quilomètric 4'100

Edifici en estat imminent de ruïna
    Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
    Jordi Compte i Marta Homs

El Puig de Sant Genís es troba situat en un punt elevat d'un serrat delimitat pel torrent del Puig i la riera de Sagalés, al nord-est de la masia de les Oliveres i l'església de Sant Genís de Caraüll (nou).
    Es tracta d'un edifici que es troba en esta imminent de ruïna, de planta rectangular i format per planta baixa i dos pisos. La teulada, actualment esfondrada, era de dues vessants amb aigües a les façanes laterals. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra irregular amb morter i presenta cantonades diferenciades amb pedres de majors dimensions.
    La façana principal, orientada al sud-est, presenta dues arcades d'arc de mig punt amb coronació de lloses que donen accés a una sala interior coberta amb volta de creueria en la qual es conserven algunes parts d'una premsa del segle XIX. A la dreta hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer i segon pis es repeteix la disposició de dues arcades geminades al centre, seguint la verticalitat de les de la planta baixa, coronades amb arc rebaixat de maó. Les del primer pis es troben sustentades per pilars de pedra bisellada amb motllures al capitell i a la base i al segon pis es sustenten amb pilars de maó. Flanquegen les arcades del primer pis dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, una de majors dimensions que l'altra. Al segon pis flanquegen les arcades dues finestres emmarcades amb brancals de maó i llinda i ampit de pedra.
    La façana sud-oest conserva una part del mur de càrrega amb grans esvorancs.
    La façana nord-oest conserva part del mur exterior amb una capelleta o fornícula i s'observen els murs mitgers de la distribució interior.
    La façana nord-est es troba parcialment derruïda i amb vegetació al mur. Té adossat perpendicularment diferents estructures d'ús agropequari.

A la planta baixa de l'edifici hi ha les restes d'una antiga premsa de vi en la qual hi ha gravada la data de 1881 dins un segell de coronació triangular també gravat a la fusta.

El Puig de Sant Genís apareix documentat a mitjans del segle XIX, en un llistat de cases de la parròquia de Sant Genís de Caraüll. Per tipologia constructiva, es pot datar la construcció al segle XVIII, amb reformes i ampliacions posteriors

ORDEIG, Ramon (1974). "La Parròquia de Sant Andreu d´Oristà". Ausa, vol. 7, núm. 79. 1974.