Coromines
Oristà

Sector sud del terme municipal
    A 150 metres per pista forestal de la carretera C-670, punt quilomètric 5'600

Ha estat reformada i ampliada amb obra.
    Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
    Jordi Compte i Marta Homs

Coromines es troba situada al sud-est del nucli urbà d'Oristà, a uns 300 metres al sud-est de la vessant del Puig-Cornador.
    Es tracta d'una casa originalment construïda amb maçoneria de pedra que es va reformar i ampliar amb obra a principis del segle XXI. La part antiga, originalment de planta baixa i un pis, està construïda amb maçoneria de pedra irregular amb morter i presenta, a la façana principal les obertures emmarcades amb llinda de fusta menys una finestra, al primer pis, emmarcada amb llinda i ampit de pedra. La part de la dreta s'ha ampliat un pis. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana posterior presenta diverses obertures reformades i de nova construcció amb llinda de fusta i una escala d'accés que condueix al primer pis.

Prop de la masia hi havia hagut un forn de calç però degut a uns moviments de terra en un camp es va treure i actualment no existeix.

La masia de Coromines apareix documentada a mitjans del segle XIX, en un llistat de cases de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà. Per tipologia constructiva, es pot datar la construcció al segle XIX.

ORDEIG, Ramon (1974). "La Parròquia de Sant Andreu d´Oristà". Ausa, vol. 7, núm. 79. 1974.