El Puig de Collell o de Sant Julià
L'Esquirol

Sant Julià de Cabrera
    Pel camí del Collell que es pren a mà esquerra poc després del pk 21 de la carretera C-153.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.
    El portal és rectangular, de pedra treballada. Les finestres són de disposició asimètrica, majoritàriament de pedra treballada.
    Presenta un cos annex independent.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, i conserva part de l'antic esquerdejat.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M86.

La referència més antiga de la masia és del segle XII.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.
    PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2ª ed.). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 243.