Caselles
L'Esquirol

Sant Julià de Cabrera
    Pel camí de mas Aiats, que surt del pk 23,5 de la carretera de Vic a Camprodon C-153.

XVI-XVIII
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i carener paral·lel a la façana, que es troba orientada a migdia.
    El portal és rectangular i a la llinda hi ha inscrit: "27 mars 1734". Al primer pis, sobre el portal, hi ha un balcó i tres finestres rectangulars. A la part dreta, a nivell del primer pis, hi ha una gran galeria porxada, amb tres arcs rebaixats, amb l'any "1776" inscrit, i columnes de pedra amb capitell; al segon pis, hi ha unes balconades de fusta. A la part nord, hi ha una petita finestra i un contrafort, al peu de l'angle nord-est.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, amb els escaires i elements de ressalt de pedra treballada.
    Hi ha una cabana davant l'era; és de planta rectangular, coberta a dues vessants amb carener perpendicular a la façana. Presenta un portal d'arc de mig punt, sobre el que hi ha una finestra rectangular amb llinda de fusta, amb l'any 1854 inscrit.

Element inclòs al Catàleg de masies i cases rurals, POUM 2008: M73.

Les referències documentals més antigues de la masia corresponen al segle XII, quan el vescomte de Cabrera tenia una farga al mas.
    La documentació antiga esmenta Caselles d'Amunt, pel que es dedueix que també havia d'existir un Caselles d'Avall.
    Es troba registrat en el fogatge de la parròquia i terme de Sant Julià de Cabrera de l'any 1553, quan hi habitava un tal Joan Caselles.
    Segons les dades constructives de l'edificació, el mas fou objecte d'obres de reforma i ampliació al segle XVIII.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.