El Premsot
Sant Pere de Ribes

La Premsa. C. Torreta, 7

Tècnica artesanal
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El Premsot és una beguda típica que es prepara al bar de La Premsa. Es prepara amb diverses begudes alcohòliques, com són el conyac, el cointreau i el moscatell. El licor s'ha de deixar macerar amb fruita del temps tallada petita. Abans de servir-la s'hi afegeix gel i cava.

El Premsot es prepara a la Premsa des dels seus orígens, vers l'any 1974. Explica el seu propietari, Josep Maria Sanz, que van obtenir la recepta d'una forma ben curiosa. El seu pare, l'Àngel Sanz, de jove treballava a l'Hostal de la Creu de Martorell, situat al camí ral que anava de Barcelona a Lleida. El local gaudia de notable popularitat, ja que s'hi preparaven plats i begudes de molta nomenada, entre les que hi havia la fórmula d'una beguda. L'aleshores propietari, el senyor Gasó, es guardava la fórmula, però va compartir la recepta amb l'Àngel. Després de tancar l'hostal, uns amics ribetans van contactar-lo l'any 1965 per anar a viure a Ribes. Poc després va obrir el bar de la Premsa, on va començar a fer la beguda que van denominar El Premsot. En el context de les barraques de la Festa Major de Sant Pere d'enguany s'ha presentat la beguda emblemàtica, amb la intenció de fer-la la beguda típica de la festa.