El Pou
Sant Julià de Cerdanyola

Escaleta del Pou
    Camí forestal al Santuari de Falgars o camí gros

María del Agua Cortés Elía. OPC

Conjunt format per dues edificacions situades una a continuació de l'altre. L'edifici principal és el que es troba a ponent, de planta baixa, dos pisos i golfes sota teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a migdia. Les parets de la casa estan totalment arrebossades de ciment i no es conserven elements d'interès històric. El cos afegit és un volum format per una antiga pallissa amb alguna paret de pedra i la resta de maó fruit d'una ampliació per fer una granja. Es troba a una zona de terrasses d'antic cultius, al límit amb la zona de bosc.

Abans anomenada cal Vidal.
    S'accedeix a través del camí de Falgars, un trencall a l'esquerre del camí forestal 167, conegut com camí gros, just en la cruïlla on hi ha el dipòsit de les Colomeres. El camí a la casa coincideix amb el sender GR4-2.

Segons el catàleg de masies es va construir el 1722 i rehabilitar el 1863, tot i que no podem confirmar aquesta data de construcció, l'estructura conservada si que correspon a un edifici que podria datar com a màxim a mitjans del segle XVIII, tot i que podria ser anterior i haver estat rehabilitada en aquesta època. A partir de 1722 el domini sobre el poble passà de Sant Llorenç als hospitalers, ja que en els seus censos hi consten 12 masos durant algun temps,en aquest document la masia el Pou s'anomenava cal Vidal. El 1747 passa a ser administrat de nou per la comunitat benedictina de Lleida, com consta al seu capbreu on es recullen 30 cases (DD.AA.: DD.AA.: Pedrals, 1998: 83-84) on trobaríem aquesta casa. La casa el Pou surt esmentada el 1856 al "Registro de las casas de campo de cada distrito y de los aforados de guerra".

"Registro de las casas de campo de cada distrito y de los aforados de guerra" Libro 63, 1856. Arxiu Comarcal de Berga.
    SERRAIMA MILIAN, Lupe (2013) Pla Especial de Catàleg de Masies, cases Rurals i altres edificacions. Text refós. Diputació de Barcelona i Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola. Aprovat per la Generalitat de Catalunya 11/4/2014.