El pom de farigola
El Bruc

Tradició oral
    XVII-XIX
    La rondalla és poc recordada pels veïns.
    Jordi Serra i Massansalvador

La rondalla narra la història d'un pare que demana a les seves tres filles què volen de la fira. Una demana un pom de flors, una altra un canó d'agulles i la tercera un pom de farigola. El pare té diverses aventures tornant de la fira i quan arriba a casa, com que ha oblidat què havien demanat les filles, ho pregunta als qui escolten la rondalla. El públic repeteix les peticions de les noies fins que s'arriba a la tercera: quan algú diu "Un pom de farigola", el narrador contesta: "Merda per a la teva gola!"

Aquesta és l'única versió documentada de la rondalla en tot el territori lingüístic i, per tant, podria ser exclusiva del Bruc. L'etnòleg Josep M. Pujol la classifica com a "antirondalla", una "paròdia del gènere rondallístic feta amb el propòsit d'importunar, sorprendre i burlar-se dels infants", en aquest cas mitjançant un parany narratiu.

La rondalla va ser recollida al Bruc, dins un conjunt de rondalles populars dels pobles del Montserrat, pel folklorista Pau Bertran i Bros entre 1881 i 1885. Va ser publicada pòstumament el 1909 dins "El rondallari català", un recull que Bertran no va tenir temps d'editar en vida. Més recentment, aquesta obra va ser reeditada el 1989 per l'editorial Alta Fulla.

AMADES, Joan (1935). Montserrat. Tradicions i llegendes.
    AMADES, Joan (1951). Folklore de Catalunya. I. Rondallística.
    BERTRAN i BROS, P. (1888). ""Rondallística: Estudi de literatura popular ab mostres catalánes inédites", dins Jocs Florals de Barcelona 30, pàg. 177-255. Imprempta La Renaixensa.
    BERTRAN I BROS, Pau (1909). El rondallari català.