El Polvorí
Gualba

  Vallès Oriental
  A prop de la Font del Rossinyol
  Emplaçament
  Zona nord del terme

  Coordenades:

  41.7527
  2.4821
  456943
  4622449
  Número de fitxa
  08097-163
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Enrunat
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 000118500DG52D
  Autor de la fitxa
  P. Barbado. OPC

  Conjunt d'edificis en estat ruinós. L'edifici més important medeix 6 m per 8m, constava de planta baixa i pis, però només es conserven les parets fins a l'alçada de les finestres, en un dels seus angles té adossada una altre construcció de planta rectangular. Separat d'aquest edifici trobem una petita construcció excavada parcialment a la roca (gresa) i amb parets de pedra i morter que podria haver estat un magatzem.

  En la Contribució Industrial i de Comerç de la vila de Gualba al 1896-97 s'esmenta la Societat La Nueva Manresana SA, la qual posseia "1 ternaria, 1 graneador, 1 pavon..", elements tots ells per a la fabricació de pólvora.
  Deixà de funcionar al tombant de segle XIX a causa d'una explosió. Al 1924 estava en ruïnes.

  Per a la fabricació de pólvora són necessaris tres ingredients bàsics: el salnitre o nitre (mineral que es troba en les coves calcàries), sofre i carbó. Amb aquesta bareja s'aconseguia la pólvora negra, sòlida i generalment de grans més o menys petits, emprada per impulsar projectils en les armes de foc, barrinar roques, enderrocar construccions, focs d'artifici...
  Segons J. Salichs el Polvorí explotà en diverses ocasions una de les quals fou a finals del segle passat (1880-90) que en motivà el seu abandó. La fàbrica de pòlvora es traslladà llavors un xic més avall de la mateixa riera de Gualba, a la Fabriqueta, casa que continuà habitada fins als anys 70.

  A. Osona , Guia itinerària de les muntanyes del Montseny , 1893, pàg. 24
  S. Llobet, El medi i la vida al Montseny, 1990.
  P. Vergés, Gualba, 1911.
  Mapa del Terme Municipal de Gualba, per A. Ferrin, 1924.
  Contribucions Industrials i de Comerç del poble de Gualba. Arxiu Municipal de Gualba.