La Fabriqueta
Gualba

  Vallès Oriental
  Situada dins la propietat de can Illa Vell, arran de l'antic camí de Gualba a Santa Fe
  Emplaçament
  Zona central del terme

  Coordenades:

  41.73877
  2.49234
  457785
  4620897
  Número de fitxa
  08097-160
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  En estat ruïnós
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08096A00900098
  Autor de la fitxa
  P. Barbado. OPC

  Conjunt format per diversos edificis, un dels quals sembla que fou la fàbrica. La Fabriqueta és una construcció molt derruïda, amb murs de rajol i coberta amb teula sobre embigat de fusta. A uns 50 m de la fàbrica trobem dues casetes de planta rectangular i teulat a dos vessants (magatzems o vivendes).
  Segons J. Salichs hi havia, a més a més, una boca de mina propera a les edificacions, avui colgada per la vegetació.

  Quan a finals del segle XIX va explotar per segona vegada el Polvorí, traslladaren la fàbrica de Pólvora en aquest lloc. Aquesta petita indústria estigué en funcionament fins el anys 20. Aprofitava la força de l'aigua del rec de la Sègala, que en part passa per dins de la casa.
  Quan deixà de funcionar com a fàbrica de Pólvora, cap allà als anys 20, continuà habitada fins als anys 70, aleshores aquesta casa era coneguda com a ca la Llúcia.

  Per a la fabricació de pólvora són necessaris tres ingredients bàsics: el salnitre o nitre (mineral que es troba en les coves calcàries), sofre i carbó. Amb aquesta bareja s'aconseguia la pólvora negra, sòlida i generalment de grans més o menys petits, emprada per impulsar projectils en les armes de foc, barrinar roques, enderrocar construccions, focs d'artifici...

  GARCIA-PEY, E.: Gualba, recull onomàstic i tradicional, Ajunt. Gualba, 1996