El Pla de Vinyaclosa
Taradell

    Osona
    Camí del Pla de Vinyaclosa
    Emplaçament
    Des del barri de Mont-rodon, seguir pel camí ral i pel primer camí a la dreta
    528

    Coordenades:

    41.876
    2.256
    438264
    4636276
    Número de fitxa
    08278 - 120
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Popular
    Contemporani
    Modern
    Segle
    XII-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Presenta cert estat de deteriorament.
    Protecció
    Legal
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 36170
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08278A010000540000ZL / 08278A010000540001XB
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

    El Pla de Vinyaclosa és una masia d'origen medieval que va consolidar-se entre els segles XVII i XVIII. Al segle XIX va ser ampliada en alçada.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos d'obertures i està definit per un espai porxat amb accés des del pis i que està sostingut amb pilars d'obra. El portal és d'arc pla de pedra carejada, i té la llinda inscrita, tot i que parcialment tapada per una biga de formigó del porxo, on es pot llegir " …AS..DAR…84 PLA", amb un cor intercalat. Al pis els finestrals són d'arc pla de pedra carejada, el central amb una roseta en relleu, i els de les golfes són d'arc pla arrebossat. A les façanes laterals i posterior hi ha poques obertures, la majoria d'arc pla arrebossat i alguna de pedra carejada. Davant la façana hi ha un pati tancat per diversos cossos annexes i una portalada amb pilars de maó. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat. El ràfec està acabat amb cabirons. A l'interior s'hi conserva la distribució original, amb els tres cossos de la planta baixa coberts amb volta catalana, els paviments, una llar de foc, etc.

    Masia documentada des del segle XII, quan era coneguda com el Mas Pla. A partir del segle XIV se la va començar a anomenar Pla de Vinyaclosa. L'any 1362 el rector de Sant Genís de Taradell, Bernat de Palol, li dóna possessió del domini directe del mas Pla de Vinya Closa a Bernat de Montrodon, i es reserva el domini útil a Guillem de Pla i el seu fill Bernat ( Pergamí de l'Arxiu del marquès de Saudín, Biblioteca de Catalunya). A causa de la pesta negra, els seus habitants van abandonar el mas per anar a viure a Aiguaviva, motiu pel qual l'any 1448 Anglantina de Mont-rodon va posar un plet a Sibil·la del Pla de Vinyaclosa. Un fill d'aquesta casa, Andreu Pla de Vinyaclosa, fou un dels primers caps remences de la comarca, i fou acusat el 1447 amb els seus companys d'haver cremat el material que hi havia preparat per l'obra del casal de Mont-rodon.

    Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació (2009). Ajuntament de Taradell.
    FERRARONS, R.; MUNMANY, J. (1983). Les masies de Taradell. Taradell: Centre Excursionista de Taradell.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I dels Orígens a finals del segle XVIII. Vic: Eumo Editorial, Taradell: Ajuntament de Taradell.
    PLADEVALL, A. (2001). Mont-rodon. Passat i present d'un gran llinatge i d'un casal osonenc. Vic: Editorial Diac.