El Pla de Sant Jaume
El Brull

Sant Jaume de Viladrover
    600 m a l'est del conjunt de cases del Raval.

Hi ha algunes zones de la façana que necessitarien una lleugera restauració.
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta rectangular (d'uns 16 per 12 m) amb planta baixa, pis i golfes. Està feta de carreus irregulars de pedra units amb argamassa. La teulada és de doble vessant, de teula, i desguassa als laterals de la casa. Les obertures són fetes amb carreus regulars de mida força voluminosa i d'un to rogenc. La porta, que té el mateix tipus de pedra, és de volta de canó. A la pedra central d'aquesta volta de canó hi ha gravada la inscripció "Carlos Pvjol 1786". A la façana principal, orientada al SSE, hi trobem en total dues obertures a la planta baixa, dues al primer pis i una a les golfes. Les finestres del primer pis destaquen per tenir a la part superior una estructura triangular feta de teula. La de les golfes és de mida més reduïda i té un acabat menys curós.

L'edifici principal està envoltat de varis volums complementaris que denoten l'origen agrícola d'aquesta estructura.

Com moltes de les masies del Brull, aquesta masia és fruit de la gran expansió econòmica dels segles XVII i XVIII a la zona lligada al gran desenvolupament agrícola.