El Pla de Balasc
Santa Susanna

  Maresme
  El Pla de Balasc
  4

  Coordenades:

  41.62832
  2.70217
  475191
  4608553
  Número de fitxa
  08261-90
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  L'envelliment de la població pagesa, provoca el progressiu abandonament dels camps.
  Protecció
  Legal
  PGOMSS 1982 (DOGC 250 de 18/8/1982)
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Diversos
  Autoria de la fitxa
  Marc Bosch de Doria

  El Pla de Balasc és la zona agrícola millor conservada del terme municipal de Santa Susanna. Comprèn una zona d'unes 90 ha aproximadament, entre la carretera N-II, al nordoest, i el mar, al sudest, i la riera de Santa Susanna, al norest i el límit del terme municipal de Pineda de Mar, al sudoest. Nombroses masies històriques de la zona encara mantenen la seva activitat agrícola, especialment dedicades a l'horta i altres plantacions de regadiu. Els camps, els camins, com el camí del Mig o el camí de Perafita, i les finques s'han anat configurant, amb certa regularitat geomètrica, entorn de l'agricultura en una zona plana a escassos 2-4 metres sobre el nivell del mar. Gràcies a aquesta activitat econòmica i l'absència de grans construccions modernes, s'ha mantingut el paisatge rural d'aquesta zona, a diferència del Pla de la Torre, a l'altra banda de la riera.

  El Pla d'Ordenació Urbanísitica vigent (1982), considera el Pla de Balasc i el Pla de Malgrat (Pla de la Torre) com a Sòl d'Alt Valor Agrícola (clau 23a), amb la qual cosa es preveuen dues actuacions per protegir-los: restriccions en l'edificació i ordenació agrícola. Segons l'article 283è les condicions d'ordenacció (camins rurals, ordenació de les aigües, infrastructures) s'hauran de desenvolupar en un Pla Especial específic.

  El veïnat "reuneix condicions de conjunt arquitectònic popular junt amb el de "lloc de pintoresca situació" amb un panorama de singular interès i que cal protegir com a paisatge". Malgrat això fa uns anys s'hi va construir el l'autopista C-31 del Maresme, al nord, i una subsetació elèctrica, al sud, que han malmès aquest caràcter genuí.