El Nogueró
Gurb

Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    A 350 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 4'650

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

El Nogueró es troba situada en un pla a l'oest de la carretera B-522 i l'església de Sant Esteve de Granollers, i a l'est del Serrat de la Comella i la línia de ferrocarril Barcelona-Puigcerdà.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, un volum adossat al sud i diverses estructures al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra a la base i les cantonades i murs de tàpia arrebossats a la resta. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, té un cos adossat al centre que forma un queixal a la part dreta on es troba el petit pati tancat o lliça per on s'accedeix a la masia. En aquesta part, a l'interior del pati, hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta, i per sobre dues finestres a nivell de primer pis. A la meitat esquerra de la façana, on hi ha estructures adossades a nivell de planta baixa, no hi ha obertures.
    La façana est conté a l'esquerra una estructura adossada bastida amb murs de maçoneria de pedra que tanca el pati, amb dos portals emmarcats amb pedra treballada i llinda de fusta, un dels quals dóna accés al pati tancat. Pròpiament a la façana hi ha una finestra amb llinda de fusta a cada un dels nivells.
    La façana nord conté una finestra al primer pis i una part del parament, a la dreta, de maçoneria de pedra vista, denotant una ampliació.
    La façana oest conté tres finestres a nivell de planta baixa, dues emmarcades amb maó i la restant amb monòlits de pedra treballada i la data de 1841 inscrita a la llinda amb una creu intercalada. Al primer pis, on una part del parament de tàpia no conserva l'arrebossat, hi ha dues finestres amb llinda de fusta, una de les quals amb ampit de pedra.
    Uns metres al sud-oest de la masia hi ha una bassa parcialment picada a la roca i delimitada per un mur de maçoneria de pedra. Uns metres al nord de la masia hi ha una cabanya bastida amb murs de maçoneria de pedra a la base i de tàpia a la resta, amb cantonades d'obra vista i coronada amb teulada de doble vessant.

El Nogueró es troba documentada en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Esteve de Granollers dels anys 1543, 1564, 1656, 1661, 1681, 1719 i 1738.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.