El ninot i la llordella del carnaval
Castellfollit de Riubregós

Nucli urbà
    Plaça Major

Tradició perduda.
    Xavier Bermúdez López

Celebració dins les festes del Carnestoltes, que començava dissabte amb la construcció d'un ninot a les eres de fora del poble. Amb roba vella farcida de palla, cara i mans de cartró i un barret de copa feien el ninot, que posteriorment muntaven a lloms d'un ase. L'entrada al poble es feia envoltada d'un soroll d'esquelles, picarols i cops de casserola. Després de fer una cercavila, portaven el ninot a la Plaça Major, on el penjaven del coll amb una corda per a que presidís les festes fins dilluns, quan era cremat. La tarda de dilluns s'aprofitava per a fer la llordella, una capta per sufragar les festes celebrades.

FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.