El Munt
Navàs

    Bages
    Sector oest del terme municipal, parròquia de Sant Salvador de Torroella, antic terme del castell de Torroella
    Emplaçament
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 53,5, a l'alçada del raval de cal Flautes, camí en direcció nord-est uns 400 m i trencall a la dreta
    378

    Coordenades:

    41.87501
    1.72125
    393889
    4636689
    Número de fitxa
    08141 - 179
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XV-XXI
    Estat de conservació
    Regular
    Bona part dels coberts es trobaven derruïts i actualment és objecte d'una rehabilitació
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 77.EA. Valor arquitectònic/tipològic/artístic.
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 45.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08140A014000500000IB
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de dimensions modestes, emplaçada prop d’una altra masia, Trujols, a l’altre costat d’un torrent. Consta d’un cos residencial estret i allargat de planta rectangular (amb planta baixa més dos pisos), que ha estat allargat amb un cos més baix a ponent i que tenia diversos coberts a la part davantera (sud), els quals ja feia temps que es trobaven derruïts i en l’actual rehabilitació s’han deixat com un pati descobert. El tancament del recinte per aquesta banda sud és reforçat amb un ample contrafort davanter en forma de talús. La façana principal, encarada vers el sud-oest, ha estat en bona part reconstruïda de nou i s’ha dotat amb un seguit de finestres rematades amb arcs en forma de galeria. La part que conserva més íntegrament les característiques primitives és el cos de llevant, probablement fruit d’una ampliació ja del segle XIX i amb les obertures emmarcades amb maó. La casa conserva una cisterna i dues tines. Al nord s’aixeca una construcció aïllada corresponent a la pallissa, amb dos arcs davanters.

    Pedra amb inscripció a la façana lateral de llevant: AÑO 1933. R. C.

    Aquesta masia és d’origen medieval i en coneixem notícies, tot i que indirectes, del segle XV. En el fogatge reial de l’any 1497 hi apareix Manuel Munt. Cal suposar que és l’hereu del mas en aquest moment. En el fogatge ducal de 1502 torna a aparèixer Manuel Munt. En un altre fogatge, de 1553, el cap de casa és aleshores Joan Munt. La casa es devia ampliar als segles XVI-XVIII, com és habitual, i a aquesta època correspon la construcció que avui podem veure. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “El Munt”. Hi consta que és una “masia (casa de labor)”, que estava situada a 8 km del nucli de l’ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos. EL 1933, segons una inscripció conservada, el propietari tenia les inicials R.C. L’any 1994 la masia ja tenia els coberts en estat de ruïna. Actualment tota la casa és objecte de rehabilitació.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 77.EA

    CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí, Berga, p. 100-101.

    PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa núm. RU. 39