Trujols
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal, parròquia de Sant Salvador de Torroella, antic terme del castell de Torroella
    Emplaçament
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 53,5, a l'alçada del raval de cal Flautes, camí en direcció nord-est uns 400 m
    385

41.87581
    1.71928
    393727
    4636781
    08141 - 178
    XV-XX
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 110.EA. Valor arquitectònic/tipològic/artístic.
    08140A014000120000IH
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions mitjanes, d’origen medieval, emplaçada en un petit altiplà sobre uns camps. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) que té adossades dependències al sud-oest i un cos més petit, aïllat, al nord-oest. L’edificació actual és fruit bàsicament de la remodelació que s’hi va fer l’any 1893 i que va regularitzar el conjunt, dotant-lo d’un cos rectangular molt homogeni. La façana principal, encarada vers migdia, s’estructura en base a una simetria clara, amb tres eixos d’obertures i el portal, adovellat, al centre. En el primer pis les obertures són en forma de balcons, i al nivell de les golfes són més petites, amb un òcul central. El parament és arrebossat i deixa visibles les pedres cantoneres. A la part inferior l’arrebossat insinua les línies d’un carreuat clàssic. Els balcons són emmarcats amb llindes i brancals de pedra carejada. La façana de llevant, regularitzada en la remodelació de 1893, presenta unes obertures més senzilles i de distribució no homogènia. La façana de ponent ha estat eixamplada posteriorment, probablement ja a la primera meitat del segle XX, amb una galeria formada per una sèrie de quatre finestres amb arcs rebaixats. Per la part posterior la casa té un cos adossat més baix, amb una terrassa.

Inscripcions a la façana principal: a la llinda del balcó central: 1893. Sobre el portal: “R.T.”

Aquesta masia és d’origen medieval i en coneixem notícies, tot i que indirectes, del segle XV. En el fogatge reial de l’any 1497 hi apareix Johan Trullols. Cal suposar que és l’hereu del mas en aquest moment. En el fogatge ducal de 1502 Johan Truloylls (sic) era jurat del terme del castell de Torroella i, junt amb Jaume Vaybona, el batlle, fou l’encarregat de consignar els habitants del terme. Per això podem deduir que Vallbona i Trullols eren dos dels masos més destacats del terme en aquesta època. En un altre fogatge de 1553 hi consta “la pobilla de Trujols”, fet que ens indica que la família Trullols o Trujols contiuava habitant el mas a mitjans del segle XVI.

La casa es devia ampliar als segles XVI-XVIII, com és habitual, però el seu aspecte actual és en bona part fruit de la important remodelació que hi va fer el 1893 el seu propietari, que signa amb les inicials “RT” en la inscripció de la façana principal.

En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “Can Trujols”. Hi consta que és una “masia (casa de labor)”, que estava situada a 8,5 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos. Posteriorment, encara s’hi va fer afegir la galeria de ponent, probablement ja a la primera meitat del segle XX.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí, Berga, p. 100-101.

IGLÉSIES, J. (1991). El fogatge de 1497, estudi i transcripció II. Fundació Salvador Vives i Casajoana. Barcelona.

PLANES I ALBETS, Ramon (1996). Arxiu de textos catalans antics, p. 15.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa núm. RU. 38.