El Morisco
Avinyó

Morisco
    850 m al nord de Sant Sadurní del Pla

XV-XVI
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 510 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a la façana principal i posterior. L'acabat exterior és arremolinat i les obertures emmarcades amb pedra carejada. S'hi observen intervencions i ampliacions de diferents èpoques. Té una era, un cobert i una pallissa que queden tancats pel baluard. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

Tan la situació estratègica on es situa el mas, amb una vista de dues grans planes (Avinyó, Artés i Sallent) com el seu nom relacionat amb cultura morisca ens indica que es tracta d'un punt habitat des de fa molt temps, tal i com ens demostren les restes ibèriques i romanes trobades molt a prop (La Pineda). Malgrat aquesta antigor no podem saber del cert des de quan hi habità gent. L'edifici actual, però segurament vindria a substituir algun edifici encara més antic.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.