Cal Galdirot
Avinyó

Morisco
    350 m al nord-oest de Sant Sadurní del Pla

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Mas enrunat, del que en resten les parets d'un dels edificis que conformaria el mas. Es tracta d'un edifici de doble vessant, fet amb carreus de pedra lligats amb morter i d'una superfície d'uns 50 m2. Adjacent a aquest edifici hi ha un edifici posterior més enrunat. I, al nord-est d'aquest hi ha igualment restes de murs, entre el quals cal destacar un mur on hi ha un arc de pedra tapiat. El perímetre de l'antiga casa es trobaria, en part, en el camp adjacent.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.