Cal Macià
Avinyó

1200 m al sud-est de Sant Sadurní del Pla

XVI-XVII
    Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

La masia és de planta baixa i pis amb una superfície aproximada de 180 m2. La coberta s'ha ensorrat, però era de dues vessants que feien el desguàs a la façana principal i posterior. L'acabat exterior és de pedra vista. Conserva part de la seva estructura principal. Les obertures són emmarcades amb pedra carejada i altres amb pedra sense carejar. Hi ha una porta amb arc i peces carejades. Adossats a l'edifici principal hi ha possibles coberts i una antiga bassa. Se situa en un entorn rural envoltada de bosc.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.