El Molist
Taradell

Ctra. BV-5306. Km 1,7

La coberta i els forjats presenten deficiències.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Molist és una masia d'origen medieval que va ser construïda de nou al segle XVIII i que manté la tipologia constructiva pròpia d'aquest període. A les corts que hi ha davant la casa hi ha restes de fonamentació que es podrien correspondre amb el mas primitiu.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis està definit per dues galeries horitzontals amb cinc pòrtics d'arc carpanell arrebossat, un dels quals tapiats, que es recolzen a la planta baixa amb dos pilars de pedra carejada. L'entrada porticada es fa per un portal d'arc pla de pedra carejada inscrit: "13 MAY 1780 AVE MARIA PURISIMA SIN PECADO CONCEBIDA" i una creu intercalada. Sobre el seu eix hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada al pis i un amb llinda de fusta de les golfes, que permeten accedir a sengles terrasses porticades. A les façanes laterals i posterior les finestres són majoritàriament d'arc pla de pedra carejada i es troben distribuïdes de forma aleatòria. A la façana posterior hi ha adossat un cos quadrangular que es correspon amb una eixida i un pou circular. A l'interior s'hi conserva la distribució típica, amb l'entrada coberta amb bigues de fusta, la cuina antiga al fons i l'escala que puja al pis. En aquest hi trobem la sala, les habitacions amb alcoves, les parets de l'antiga capella, la cuina, etc. Com a curiositat hem d'apuntar que a les terrasses de la galeria s'hi conserven esgrafiats fets amb llapis de la primera meitat del segle XX. El tractament exterior dels murs és de restes d'arrebossat de morter de calç, que on es troba deteriorat deixen veure el parament de pedra, i de carreus escairats a les cantonades. El ràfec està acabat amb cabirons. La part frontal de la casa té un pati tancat per corts i corrals amb una portalada a cada costat. Al costat de ponent hi ha l'antic femer i un cos perpendicular que s'havia utilitzat com a masoveria.

La primera referència documental del Molist és de l'any 919, en motiu de la venda d'una vinya a la Vil·la Molist que fan els esposos Tructari i Froilona, dins del terme del Castell de Taradell. Des d'aleshores la trobem esmentada en diverses ocasions, en referència a la venta de les seves terres. Al segle XI fou donada per Guillem de Taradell a la Seu de Vic. Passà a mans de la pairalia Serrabou de Tavèrnoles. En el capbreu de 1339 consta que el mas tenia arrendades terres dels Vilademany, senyors del castell de Taradell.

JUNYENT, E. (1980). Diplomatari de la Catedral de Vic. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs i Publicacions de l'Arxiu, Biblioteca i Museu Episcopals de Vic.