El Molar
Navàs

Bages
    Sector sud-oest del terme municipal. Antiga quadra d'Orriols, pertanyent a l'antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    De la carretera que uneix Palà de Torroella i Palà Nou en surt un camí cap a l'est i després nord-est. A uns 2 km, trencall a l'esquerra.
    435

41.86032
    1.73742
    395207
    4635038
    08141 - 209
    08140A013000200000IM
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de dues cases rurals adossades que foren construïdes entorn de 1920 com a residència de guardes forestals, més un conjunt de coberts. Els dos habitatges formen una edificació homogènia, de planta rectangular allargassada que compta tan sols amb una planta. La façana davantera presenta una composició totalment simètrica en els dos habitatges, amb una porta central i una finestra a cada costat. Al centre, marcant la divisòria entre les dues meitats, hi ha adossat el petit cos d’una cisterna. Totes les obertures són emmarcades amb maó i rematades amb arc escarser. A la façana posterior la tipologia és similar.

Inscripció a la cisterna (que actualment no és visible): 1920

Informació facilitada per Ester Llobet i Roser Canals Tomasa

En documents del segle XVIII ja apareix el topònim del Molar, que sembla fer referència a un lloc de mòlta, així com Orriols està relacionat amb un orri o magatzem de gra. Tanmateix, no hi ha constància que hi hagués cap casa. La primera construcció podria ser la que es troba al nord. Segons tradició oral, els habitatges actuals s’haurien construït a començaments de segle XX (1920 segons la inscripció de la cisterna) com a residència per a guardes forestals de la finca de Palà, que en aquesta època ja havia esdevingut una important colònia industrial. L’actual propietària, Roser Canals Tomasa, és la tercera generació que hi resideix. S’hi va establir el seu avi, Josep Tomasa Casas, casat amb Matilde Pinós Muntada. El seu fill fou Marcel·lí Canals Pallissa, casat amb Palmira Tomasa Pinós.