El Minyó de Sant Llorenç (bandoler)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Llegenda o personatge sortit de la Muntada, Vall d'Horta
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.67777
  2.03104
  419349
  4614454
  Número de fitxa
  08223 - 131
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Modern
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Llegenda viva en la tradició popular, mantinguda per alguna publicació local i per la projecció educativa de la casa de la Muntada.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Personatge real que va exercir de bandoler amb la colla de Perot Rocaguinarda i que gaudeix d'un cert aire llegendari. Joan Muntada, el Minyó de Sant Llorenç Savall, era fill de la casa del mateix nom de la Vall d'Horta. Deuria néixer al darrer quart del segle XVI, i pel sorbenom de "Muntadeta" o bé era menut o bé el menor dels germans. Actuà pels voltants del poble amb un tal Bertran "el Carnisser" i després en altres llocs de la comarca. Al cap d'un temps s'incorporà a la colla del famós bandoler Perot Rocaguinarda. La seva captura és ben coneguda per estar descrita en una crònica de l'Arxiu Històric de Sabadell; es va produir el 7 d'abril de 1610 i fou un intent rocambolesc de captura per part de les autoritats i alguns veïns, i que finalment no reeixí. Com altres bandolers, rebé el perdó a canvi d'enrolar-se a l'exèrcit i s'embarcà a Itàlia l'any 1611, on se li perd la pista.

  Les dades UTM es corresponen a la masia de la Muntada.

  La informació d'aquest bandoler va ser fruit d'una intensa recerca als arxius comarcals de la zona (Ferrando, 1988, 2007).

  FERRANDO ROIG, Antoni (1988) Cròniques bandoleres de Sant Llorenç del Munt-El Camí Ral de Barcelona a Manresa. Col·lecció Cavall Bernat. P. 59-66.

  FERRANDO ROIG, Antoni (2007) Les sendes dels bandolers de Sant Llorenç del Munt – Serra de l’Obac. Col·lecció Cavall Bernat. P. 63-69.