El mas de Salou - masoveria
Les Masies de Roda

    Osona
    Península de Salou, 08510.
    Emplaçament
    Al sud de la península de Salou, adossada al mas Salou.

    Coordenades:

    41.96809
    2.32367
    443960
    4646454
    Número de fitxa
    08116-157
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Popular
    Segle
    XV-XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    Algunes de les parts del mas estan descuidades i caldria preservar-les.
    Protecció
    Legal
    BCIL (POUM, DOGC 5163 de 1/7/2008)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08115A00600018
    Autoria de la fitxa
    Jacob Casquete Rodríguez

    La masoveria es troba adossada perpendicularment a la part de tramuntana de la façana principal del mas Salou. És de planta rectangular, distribuïda en planta baixa, pis i golfes, i amb la teulada a dos vessants. La façana principal, orientada a migdia, és ampliada a la planta baixa per un porxo format per tres arcs escarsers adovellats sostinguts per pilars bastits amb carreus. Al pis es crea una galeria sostinguda per quatre pilars de pedra coronats per capitells pentagonals, damunt dels que s'assenten uns altres pilars arrebossats que van a parar directament a la coberta. En un dels capitells es pot observar la data 1776. En aquest pis també es pot apreciar una altra data. Es troba incisa a la llinda de la porta que comunica la galeria de la masoveria amb l'edifici principal de la masia i ens indica l'any 1643. Adossat a l'extrem de ponent de la façana hi ha una ampliació a mode de cobert destinada a garatge, coberta per una terrassa oberta al pis. Presenta la coberta de teula d'un sol vessant. Adossada a la façana posterior de la masoveria hi ha una construcció moderna de planta rectangular i bastida amb maons, destinada als usos agrícoles i ramaders. Cal destacar que davant de les façanes principals dels dos volums hi ha un espai de pati tancat, delimitat per un mur o baluard de pedra que presenta el coronament decorat a mode de merlets bastits de forma piramidal, amb la base quadrangular. El conjunt de la masoveria presenta parts arrebossades, tot i que l'aparell és de pedres desbastades lligades amb morter, disposades en filades irregulars, excepte a les cantonades, on es poden apreciar carreus de bella factura. Talment es poden apreciar reparacions o ampliacions fetes amb maons. Per últim esmentar que el mas de Salou i la masoveria presenta fins a quatre construccions annexes destinades a usos agrícoles i de recent construcció.

    L'origen del mas de Salou es remunta a la baixa Edat Mitjana. El primer esment que es documenta data del 1422 en relació amb la Bruguera (ROVIRA, 2005: 70). En aquest document també es menciona la selva o el bosc que l'envolta. És durant l'època moderna quan el mas pateix un seguit d'ampliacions i reformes coincidint amb el moment de bonança econòmica que viuen els masos que comencen a practicar la masoveria. Aquest subarrendaments permetien aprofitar al màxim les possibilitats de la finca amb un cost mínim. Això provoca l'aparició de petits masos o masoveries de mas al voltant del mas principal, com és el cas del mas de Salou. Aquesta tesi queda reforçada per les diferents anys que es documenten a les llindes, que indiquen diferents etapes constructives. Així, en el casa del mas de Salou es tenen com a mínim sis dates registrades: 1643, 1672, 1776, 1799, 1804 ,1843. Cal esmentar que fou de les primeres cases pairals que disposa d'un camí de pagès d'accés fàcil i conegut. Els indicis de fortificació com els merles de mur de tancament del patí i el fet que presenti una sala semi-soterrada que la tradició oral assenyala com una presó, fa pensar que fou residència de soldats, encara que aquest fet no està històricament documentat. "Mencionar que el mas guarda relació amb Santa Joaquina de Vedruna. Aquesta relació amb les Masies de Roda vindria per via matrimonial, al casar-se amb Teodoro de Mas, l'hereu del Mas de Salou tot i que no hi residien" (POUM, 2008).

    H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2008): "Catàleg de béns d'interès històric, arquitectònic i paisatgístic". POUM de Les Masies de Roda de 30 de abril de 2008, Vic. ROVIRA I MONTELLS, J. M. (2005): "Les Masies de Roda. Història del nostre poble". Edita l'Ajuntament de les Masies de Roda, Les Masies de Roda.