El Mas
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista a Castelltallat. Poc abans d'arribar pista N-W 1500 m

XVI-XX
    Catàleg de masies (núm. 83)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes que està emplaçada en una petita esplanada d'un dels contraforts nord de l'extrem occidental de la serra de Castelltallat. El conjunt inclou el cos residencial amb un petit barri al sud on hi ha diversos coberts i, a l'angle nord-oest, una petita capella adossada (la Puríssima) així com una pallissa. El cos residencial és de planta quadrada i consta de planta baixa més un pis i golfes. Originàriament la casa era més curta, i posteriorment s'allargà cap a migdia, de manera que el portal adovellat ha quedat sota una mena de porxo. La façana principal continua orientada cap a migdia. Té un aspecte divers, fruit d'aquesta i altres ampliacions. S'hi poden veure obertures de diferents tipologies: algunes més petites i emmarcades amb llinda i brancals de pedra, i dues rematades amb arc als dos nivells superiors. La resta de murs de la casa són més homogenis. El parament és de pedra, amb restes d'arrebossat, i es conserven diverses finestres emmarcades amb pedra picada. A ponent el mur té tres petits contraforts. Les obertures d'aquest costat sembla que han estat reformades.
    Pel que fa a la capella, és una petita construcció d'una sola nau. A la part posterior té adossada una interessant pallissa, dotada amb una mena de porxo davanter amb la teulada en voladís. També són interessants els coberts de migdia, enfront d'un petit pati davanter, que conserven perfectament la seva forma tradicional, amb obertures de diferents tipus. La casa està envoltada d'un bonic jardí i, en un petit promontori, vora l'era de la masia, s'aixeca l'anomenada Alzina del Mas, un arbre centenari i emblemàtic de la zona.

Inscripció a la llinda de la porta de la façana principal: 1582
    Finestra de la façana principal: MIQUEL SOLDEVILA A FET FE LA PREn OBRA LO ANY 1850
    Llinda de la façana de llevant: 1718
    Inscripció a la llinda de la capella: MDCCCLXXI amb un gravat del símbol de Maria

Des de l'any 1582, com a mínim, el mas ja existia, segons es desprèn de la inscripció d'una llinda. Tot i ser de petites dimensions la casa es va aixecar en diverses fases. Bona part del cos residencial sembla obra del segle XVIII. L'any 1850, segons indica una altra de les inscripcions, Miquel Soldevila va fer remodelar la façana. Uns anys més tard (el 1871, també segons una inscripció) es va bastir la capella, dedicada a la Puríssima. L'anomenada Alzina del Mas, situada vora l'era de la masia, era un punt de trobada dels veïns de l'entorn. Es diu que sota seu hi cap un ramat sencer de bens. Actualment la masia és propietat de Biosca i està destinada a allotjament d'agroturisme.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 14, 43, 58, 59, 131, 133, 162, 164.