El Gurri Xic
Taradell

Des del barri de Mont-rodon, seguir el camí ral i pel camí del mas a l'esquerra

XIII-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Gurri Xic és una masia d'origen medieval de la qual en queda part de l'estructura i el portal de llevant. Al segle XVIII es va reformar, com també entre finals del segle XIX i principi del XX, quan va quedar integrada dins d'una casa senyorial de diferent tipologia, tot passant a ser la masoveria.
    És un edifici de planta irregular, construït aprofitant el desnivell natural del terreny. A la façana de llevant s'observa part de la façana de la masia. Aquí hi ha un portal de tradició gòtica, amb llinda de fusta sobre permòdols de pedra que incorporen una roseta tallada. Al seu voltant hi ha diverses finestres d'arc pla de pedra carejada, així com algunes arrebossades de factura moderna. La integració del volum de la casa senyorial ha fet que aquesta façana tingui una alçada considerable, i que en un extrem incorpori dues galeries horitzontals amb pòrtics d'arc rebaixat ceràmic, dels quals els de la planta baixa es troben tapiats. La façana de tramuntana presenta diverses finestres d'arc pla arrebossat i, en el seu angle de mestral, una torre quadrangular que sobresurt en alçada i té la coberta a quatre vessants. Aquesta s'obre al pis superior amb tres pòrtics en gradació d'arc de mig punt arrebossat. A les façanes de ponent i migdia hi ha diversos volums superposats, alguns de construcció moderna. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat de color blanc i el ràfec està acabat amb cabirons. L'interior ha estat reformat en diverses ocasions per adaptar-lo als diferents usos que ha tingut, tot i que s'hi conserva part de l'estructura antiga i algun vestigi com part de la boca del forn del pa.

Masia documentada del segle XIII, que rebé el nom de Gurri Xic per diferenciar-la del Gurri (actual Casa Vella del Gurri). Entre 1292 i 1295 va passar a mans dels Mont-rodon, després que aquests adquirissin un alou que havia estat dels Centelles que comprenia diversos masos de Taradell. L'any 1729 va passar a mans de la canongia de Vic. Entre finals del segle XIX i principi del XX s'hi feu una ampliació que tapa l'antiga, i que uns anys més tard albergà l'escola nacional i més tard un hostal.