El Guixer
Avinyó
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia enrunada amb una superfície molt aproximada de 120 m2, de la qual es conserven dues cambres i una paret més extensa a ponent. Trobem igualment el celler. Actualment, però, gran part del celler i les cambres han estat aprofitades com a dipòsit per guardar-hi aigua i costa molt poder precisar l'estat de conservació dels elements. Igualment, s'ha aprofitat el mur de ponent per disposar-hi a sobre una barraca de vinya feta de totxos. El sostre d'uralita reposa per la part oriental sobre del mur.
Història
Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.
Bibliografia
- ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (coord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed.
- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.