Barraca del Mas Roqueta 17 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  120 m al nord-est del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.82036
  1.9803
  415313
  4630334
  08012-566
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 005A00034
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Al mur de llevant hi ha una obertura en forma de porta, de dimensions força reduïdes. El sostre és de protovolta cònica a partir de la base quadrangular i amb lloses de pedra superposades tancades per una sola llosa de dimensions més grans i sobre del sostre hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. Sobre de la terra, a dalt de tot, hi ha un carreu de pedra disposat de manera vertical.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.