Barraca del Mas Roqueta 18 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  200 m al nord-est del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.82028
  1.98313
  415548
  4630322
  08012-567
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 005A00034
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta semi-quadrangular, amb les cantonades arrodonides. Té una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Està integrada en un mur de feixa, i té una obertura en forma de porta a la vessant de llevant. La porta és de dimensions molt reduïdes. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de lloses de pedra, coronades per una llosa de majors dimensions. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. A dalt de tot de la terra hi ha un carreu de pedra disposat de forma vertical.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.