Barraca del Mas Roqueta 19 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  250 m al nord-est del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.82084
  1.98224
  415475
  4630385
  08012-568
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 005A00034
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 10 m2, i construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de llevant hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de lloses, coronades per una llosa més gran que la resta. A sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funcionaria com a aïllant tèrmic. Dalt de tot de la terra hi ha tres pedres, dues disposades horitzontalment i, a sobre una tercera disposada de manera vertical.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.