Barraca del Mas Roqueta 20 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  120 m al nord-est del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.82006
  1.98166
  415426
  4630299
  08012-569
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 005A00034
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, i una superfície aproximada de 12 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. Al mur de migjorn hi ha una obertura que sembla de la possible porta. L'estructura tindria el sostre en doble vessant, i, per tant, estaria fet amb grans lloses de pedra sostingudes per un tramat de bigues de fusta, encara que el sostre s'ha perdut en la seva totalitat. No tenim clar, però que es tracti d'una barraca o si es tracta d'una estructura que estaria relacionada amb el forn que hi ha a 5 m al sud-oest (fitxa 593).

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.