El Gall de Dalt
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Turó de l'Escletxa
  302

  Coordenades:

  41.62407
  1.87634
  406395
  4608648
  Número de fitxa
  08053 - 439
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  S'ha esfondrat la coberta i tota la planta pis i els envans. Només conserva part de les parets que delimiten la masia i algunes parets mitgeres i les tines.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A008000380000OD
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  El Gall de Dalt té l'aspecte d'una antiga masia mig enrunada ubicada al vessant sud occidental de la cinglera que ressegueix el turó de l'Escletxa; enfront la famosa Escletxa que es va despendre fa uns anys. Però en realitat es tractava de dues cases adossades; cadascuna amb el seu propietari. La seva situació privilegiada permet dominar el vessant meridional de les terrasses que estaven conreuades. Domina el camí de cal Guixa a Viladoms. Les restes conservades deixen entreveure encara la gran finca productiva que havia estat fins fa poc.
  Gràcies a una fotografia antiga cedida per Marcel·lí Puigdellívol quan encara estava dempeus s'observa que hi havia dos cossos adossats de planta rectangular. Ambdós força idèntics constaven de planta baixa, pis i golfes. Les dues cobertes eren a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Al davant hi havia l'era amb construccions aïllades, que ja no conservaven la coberta.
  Les runes d'aquestes dependències encara permeten veure el que queda de set tines destinades a la fermentació del vi produit a la finca.

  En un extrem encara es conserva la base d'una premsa de vi.

  S'hi va viure fins els anys 60 del passat segle.

  PUIGDELLÍVOL, Marcel·lí (2014). El Gall de dalt; dins El Brogit, 394; novembre de 2014; pp. 11