Cal Guixa
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Cal Guixa
  258

  Coordenades:

  41.62933
  1.87165
  406012
  4609237
  Número de fitxa
  08053 - 440
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Deshabitada i sense manteniment
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  000708000DG00H0001AK
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Cal Guixa és una casa de pagès situada al vessant occidental del solell que porta el seu nom, a tocar amb l'autopista C16. Es tracta d'una construcció humil, sense cap element destacable, però feta amb tècniques constructives tradicionals que han estat poc alterades en èpoques posteriors. És de planta rectangular i consta de diferents nivells seguint l'orografia del terreny. La coberta és de teules a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. L'entrada es fa per aquesta façana, a la part alta, per una porta de doble batent amb arc escarser fet de maons posats a sardinell. La resta d'obertures són petites i situades aleatòriament.
  La façana sud es forma per la continuació de la planta del mas fins una zona més baixa, cosa que facilita l'aixecament de dues plantes pis fins aconseguir el nivell del costat nord de la casa. Per tant, és la façana amb més superfície i la que rep més llum, donada la seva ubicació. Per això s'hi obren tres finestres a cada pis, irregulars i no gaire grans; però totes elles amb l'emmarcament de maons plans ene ls brancals i a sardinell a la llinda.
  Els parament són de pedra irregular combinada amb maons i unides amb morter de calç sense arremolinar. Als escaires s'hi han posat pedres més ben retallades.

  La construcció de l'autopista C16 va partir la propietat i causà un gran impacte visual i ambiental.