El Fonollar
Vallbona d'Anoia

Camí de la Terrera fins a la riera Seca, agafar el camí entre horts fins al camí forestal.

IIaC- IdC
    No es possible determinar-ne l'estat ni l'extensió
    Núria Cabañas

El jaciment arqueològic del Fonollar es troba situat en una petita elevació a la zona de la Fonolleda entre camps de conreus i camps d'oliveres joves.
    Durant la visita efectuada l'any 1985 arran de la revisió de la Carta Arqueològic no es pogué apreciar cap indici de mur o d'estructura, excepte en el tall que mira a la riera Seca, on apareix part del que possiblement podria ser una paret. En aquest lloc es troba superficialment força ceràmica ibèrica amb una cronologia aproximadament dels segles II-I aC, o sigui, d'una etapa pertanyent a l'ibèric final. Els fragments recollits corresponen a fragments d'àmfora ibèrica de la costa catalana, vores i fragments de gerres ibèriques, fragments de ceràmica ibèrica feta a mà, algun petit fragment de ceràmica campaniana B o boïde, fragments de vasets bitroncocònics de pasta grisa, sis pondus decorats amb aspes, fragments de vores tipus "kalathos", un fragment amb lletres ibèriques i finalment una figureta d'argila, sense cap ni braços, amb un orifici transversal per a l'eix que permetria la mobilitat de les extremitats superiors i un solc possiblement per a l'eix d'un cap giratori. L'any 2001 es va realitzar una primera intervenció arqueològica corresponent a una prospecció de les obres de millora de la carretera B-224. Durant aquests treballs es va documentar fragments de ceràmica ibèrica. El 2004 es va realitzar una segona intervenció consistent en la realització de 6 rases de prospecció. Aquesta prospecció no va aportar cap evidència estructural.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 21.BARP del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    Nadal i Roma, E. (2001): Memòria de la prospecció arqueològica en les obres de
    millora de la Carretera B-224 de Piera, Anoia.
    Piera i Sancerni, J. (2004): Memòria de la intervenció arqueològica preventiva
    realitzada a l'àrea afectada pel projecte de la variant de la Carretera B-224. Jaciment: Fonollar (Vallbona d'Anoia).