El follet del Collet
Sant Agustí de Lluçanès

Collet de Sant Agustí

Tradició oral
    Actualment, aquesta rondalla encara és vigent al municipi
    Sense accés
    Jordi Compte i Marta Homs

El follet del Collet és una rondalla que es diu que va succeir prop del Collet de Sant Agustí, lloc d'encreuament entre la BP-4653, que va de Sant Quirze fins a Prats de Lluçanès i la BP-4654 que va en direcció a Alpens.
    És una rondalla recollida pel Grup de Recerca Folklòrica d'Osona, narrada per Roser Cornelles Giravent de Perafita el juliol de 1983, tot i que encara és explicada per veïns del poble. Segons el testimoni de la Roser, "El Follet és un vent molt fort que fa com uns cargols i si t'enganxa et fum enlaire aquí a Sant Agustí, un poble que està aquí a tocar. Això és cert, això es ben veritat. Un que li deien l'estemenya, tenien tartanes i anaven de Sant Quirze a Perafita i de Perafita a Sant Quirze, i doncs allà al Collet els va tirar enlaire i els va tirar tots a terra. Era un Follet d'aquests, un vent"

En la tradició oral del Lluçanès la figura del follet, que apareix en diverses rondalles i llegendes, es caracteritza per ser un vent, amb esperits malignes o no.

Arxiu del Grup de Recerca Folklòrica d'Osona. El Follet és un vent. Roser Cornelles Giravent. 154-B1 Fr. 25